Specialty vs obična kava: koja je razlika i vrijedi li platiti više?
Kava je viša od napitka. Ona je svakodnevni ritual, jednostavna investicija u užitak, pogonsko gorivo… Međutim, nije svaka šalica kave na svijetu jednaka.
Ako si do sada pio običnu kavu iz kafića ili onu iz automata, vjerujemo da ne znaš što propuštaš.
Specialty kava nije marketinški trik. Riječ je o pažljivo odabranim zrncima, preciznoj pripremi i iskustvu koje je neusporedivo s generičkim kavama koje su prepržene i previše gorke.
No koja je glavna razlika?
Razlika je u kvaliteti i kontroli u svakom koraku. Obična se kava bere masovno pa se onda prži do iznemoglosti kako bi se prekrio loš okus. Na policama trgovina stoji mjesecima prije nego što dospije u tvoju šalicu.
Specialty kava, s druge strane, prolazi rigorozne testove kontrole kvalitete, a prži se svježe i precizno kako bi se od svake sorte izvukao apsolutni maksimum. Rezultat su vrhunske kave s notama čokolade, voća ili cvjetnih aroma. Specialty kavama ne trebaju litre mlijeka i kocke šećera da bi bile pitke.
Tako da - isplati li se platiti više? Ako voliš dobru kavu - apsolutno. :)